Oxsvansbuljong
Att göra egen buljong är enkelt, tidskrävande men enkelt.
Just denna gång köpte jag oxsvans. Det har jag aldrig gjort innan så det ska bli kul att testa. Köpte en låda med mycket fett och härlig brosk. Ca 1.1 kg.
Kastade ner svansen i en kastrull och lät koka upp.
Jag silar inte av eller skummar av eller vad det heter. Bara låter det koka. När det kokat upp sänker jag värmen till lägsta och låter det småkoka ca 2 timmar.
Jag glömmer alltid bort mig lite så ungefär tre timmar senare hade jag i live av sånt jag hittade i kylen.
I detta fall var det;
2 morötter
2 gula lökar
4 vitlökar
Blasten på en purjolök
En halv vissen rödlök som låg i kylskåpet
En ledsen kruka basilika
En knippe koriander
10 enbär
4 lagerblad
Salt
Mejram
Timjan
Lät koka ett par timmar till. Typ 2 timmar. Hade säkert varit klart innan. Och ja, jag har fortfarande inte tagit hand om den färdiga buljongen. Den står på spisen och väntar på att jag ska hälla av den och sila den.
Men rackarns vad den blev god!
