Nomatsås

 
Ikväll testade jag en egen variant av nomatsås, alltså tomatsås utan tomat.
Gjorde succé hemma och familjen åt utan en tanke på att det var något annorlunda än den vanliga krosstomaten i köttfärssåsen...

Nomatsås
3 rödbetor
2 gula lökar
5 vitlöksklyftor
6-7 medelstora morötter
5 stjälkselleri
Basilika, timjan, oregano, salt (helst färska örter)
3 lagerblad
5 dl vatten eller buljong

Skala och dela rödbetorna i mindre bitar och låt koka medan du hackar lök, morot och stjälksellerin i grova bitar.
Jag lät mina grönsaker koka i benbuljong som jag kokat dagen innan men man kan ju använda grönsaksbuljong eller vatten också!
Ha i grönsakerna varteftersom du hackar färdigt.
Krydda generöst med örterna, vitlök och salt. Det här blir basen till köttfärssåsen så gör du nomaten kryddig och god så blir även köttfärssåsen det!
Ha i lagerbladen och låt småkoka i ca 40 minuter. När rödbetorna känns mjuka häller du av buljongen.
Spara gärna buljongen, den är underbart god och innehåller massor av näring!
Ta bort lagerbladen och mixa till en slät sås. Tillsätt lite av buljongen tills du hittar en lagom konsistens...

Stek köttfärs i olivolja (eller benbuljongfett, det är supergott!!) och tillsätt nomatsåsen.
Jag serverade min nomatköttfärssås tillsammans med ugnsrostad broccoli och fint skuren morot.
Nästa gång ska jag testa att göra lasagne...!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: